Sastanak Udruženja 19.9.2014, Seminar 20.09.2014.

Sastanak Udruženja 19.9.2014, Seminar 20.09.2014.

Seminari su bili dobro posećeni, a predavači sa naših fakulteta izneli su nove trendove u razvoju medicine i stomatologije.
Predsednik Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologa Milojko Jovanović podsetio je da ovo udruženje čini 55 stomatoloških ordinacija, 40 lekarskih ordinacija i dve poliklinike, sa više od 300 doktora, što je veliki potencijal grada.

Seminari su bili dobro posećeni, a predavači sa naših fakulteta izneli su nove trendove u razvoju medicine i stomatologije.
Predsednik Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologa Milojko Jovanović podsetio je da ovo udruženje čini 55 stomatoloških ordinacija, 40 lekarskih ordinacija i dve poliklinike, sa više od 300 doktora, što je veliki potencijal grada.

– Ove godine slavimo 20 godina udruženja i u okviru te proslave organizovali smo stručan sastanak pod nazivom “Novi trendovi u medicini i stomatologiji”. Jedan od naših osnovnih programskih ciljeva je stručno usavršavanje, pa smo doveli osam predavača sa naših fakulteta. Sporazumom sa našom Turističkom organizacijom započeli smo projekat razvoja zdravstvenog turizma. Planiramo da izdamo knjigu “Privatna lekarska praksa Moravičkog okruga” i tu će biti objedinjeno sve ono što smo uradili u godinama iza nas. Naši lekari ne zaostaju za svetskim trendovima. Jedino u čemu malo kaskamo je tehnologija i materijali koji se koriste u svetu, jer su materijalne mogućnosti naših građana takve da ne možemo da pratimo baš sve. Ali, u najvećem procentu sve novo primenujemo i mi – kaže Jovanović, koji je ujedno i potpredsednik Stomatološke komore Srbije.
Prema njegovim rečima privatna praksa i dalje nije izjednačena sa državnom praksom pa i dalje imamo dva sistema koja nemaju dodirnih tačaka.
– Država još uvek nije spremna da privatnike pusti u zdravstveni sistem, na taj način da bi mogli da pristupimo Republičkom fondu zdravstva, tako da je još dug put pred nama da se izborimo za naša prava u privatnom sektoru – kaže Jovanović.

Stomatolog Mladen Behara kaže da je ovaj stručni skup još jedna prilika da se predstave nove mogućnosti i tehnologije u svetu medicine i stomatologije i da se uporede naša dostignuća u Čačku.
– Potreba za stalnim usavršavanjem postoji od kada postoji i medicina kao nauka, kako se nauka razvija tako se razvija i medicinska nauka, posebno u 20 i 21. veku. Mi smo naše usavršavanje radili i dok nije bila zakonska obaveza, i uvek pratimo nove tehnologije u medicini i stomatologiji. Te nove tehnologije jako su razvijene i u Čačku i u okrugu, i potpuno smo u svetskom trendu. Danas svi doktori rade stomatoloiju 21. veka i ona je apsolutno bezbolna. I dalje postoji strah kod pacijenata, međutim mi nastojimo, pogotovo privatna praksa, da kroz razgovor sa pacijentima oteramo strah i da ih pripremimo za intervenciju. Postoji kod naroda i dalje strah od odlaska kod stomatologa, ali želimo da tu sliku promenimo – rekao je dr Behara.
Infektolog dr Mihajlo Luković, održao je predavanje o Hipokratovoj zakletvi, o kojoj se dosta govori poslednjih godina, pogotovo u svetlu korupcije koja je prisutna kako kod nas tako i u svetu.

– Hipokratova zakletva je jedan legitiman čin obećanja, iskrenog obećanja. Danas postoji modifikacija te originalne zakletve iz 1946. Predavanjem koje sam pripremio želim da pokažem da je ona originalna zakletva jedno iskreno obećanje, a da je ova zakletva iz Ženeve jedno neiskreno obećanje. Stara Hipokratova zakletva ima legitimitet 2.500 godina jer je iskrena. To nam govori da nama, kao ljudima, treba nešto što je iskonski dobro. Džon Rols, jedan od savremenih teoritačara pravde, počinje svoju teoriju pravde konstatacijom činjenice da ljudi u svetu danas nisu ravnopravni, pa nam ni zakoni nisu najbolji. Čoveku je ostalo da se posveti sebi i svojoj dobroti i da veruje kad vidi dobrog čoveka. To je ono u šta će svaki čovek da poveruje i da mu da legitimet. Kažu, ovaj lekar je uzeo mito pa postavljaju pitanje da li je to etički. To nema veze sa etikom, to ima veze sa kriminalom – jasan je dr Luković.
Stručno usavrašavanje lekara pozdravio je gradonačelnik Vojislav Ilić koji se zahvalio svim lekarima na borbi za zdravlje naših sugrađana.
– Zaista mi je zadovoljtsvo što se navrašava 20 godina od postojanja privatne prakse lekara i stomatologa u Čačku. Prošli smo svi kroz teška vremana, ali su oni učinili sve za zdravlje naših sugrađana. Čačak čini sve što može u podizanju zdravstvenih usluga ali imamo malo nadležnosti u toj oblasti. Nadam se da će privatna lekarska praksa ući u zdravstveni sistem Srbije i da će doći bolja vremena – rekao je Ilić, koji je na kraju izrazio zadovoljstvo što se počelo sa promocijom zdravstvenog turizma, izrazivši nadu da će se veoma brzo videti efekti promocije nove vrste turizma.